כבר בשנות ה-90 של המאה הקודמת ולמרות שקנאביס אינו חוקי במדינת ישראל, החל משרד הבריאות, מתוקף סעיף 7 לחוק פקודת הסמים המסוכנים, לספק היתרים לשימוש בקנאביס רפואי למטופלים אשר הרפואה הקונבנציונלית לא סיפקה להם מענה.
מאז רפורמת הקנאביס ב-2016, ניתן היתר לרופאי קופות החולים אשר עברו הכשרה ואושרו על ידי משרד הבריאות, להנפיק רישיונות קנאביס בעצמם.
קופת חולים "כללית" היא הקופה הגדולה במדינה ובהתאמה כמחצית ממקבלי הרישיון לקנאביס רפואי הם מבוטחי "כללית". להלן המדריך המלא למבוטחי "כללית" להוצאת רישיון לקנאביס רפואי:
- מי זכאי לקבלת רישיון לקנאביס רפואי?
- מי הם רופאי "כללית" המעניקים רישיונות לקנאביס רפואי?
- באילו בתי מרקחת ניתן לרכוש קנאביס רפואי?
- האם תהליך הוצאת הרישיון ב"כללית" שונה מקופות אחרות?
מי זכאי לקבלת רישיון לקנאביס רפואי?
רפורמת הקנאביס שיצאה לדרך ב-2016 הסדירה את הנהלים בנוגע לגידול, ייצור, שיווק וקבלת רישיונות לשימוש בקנאביס רפואי.
במסגרת הרפורמה קבע המשרד רשימת התוויות לקבלת רישיון לקנאביס רפואי.
רשימת ההתוויות מפורטות בנוהל 106 של המשרד והן:
- סרטן – קנאביס להקלה בתסמיני המחלה ובתופעות לוואי של טיפולים כימותרפיים והקרנות.
- קרוהן וקוליטיס- לסובלים מדלקות מעי
- כאבים
- איידס
- טרשת נפוצה
- פרקינסון
- תסמונת טורט
- אפילפסיה
- חולים סופניים (תוחלת חיים של עד חצי שנה)
- פוסט טראומה
- אוטיזם
המשרד גם קבע אילו מחלות אינן מזכות בקבלת רישיון (לרוב בעיות רפואיות ומחלות העלולות לגרום תופעות לוואי למטופל) ואלו הן:
- פסיכוזה
- חרדה
- אי ספיקת לב
- מטופל עם רקע של שימוש בסמים ו/או התמכרות
- מחלה פסיכיאטרית (בקרב המטופל או קרוב משפחה מדרגה ראשונה)
מי הם רופאי "כללית" המעניקים רישיונות לקנאביס רפואי?
לממסד הרפואי בישראל לקח זמן להכיר ביתרונותיו המובהקים של הקנאביס לטיפול במגוון רחב של בעיות רפואיות, אולם מאז הרפורמה יותר ויותר רופאים מכירים בסגולותיו התרפויטיות של קנאביס.
במחקר[1] שהתפרסם ב-2018 ונעשה על ידי מספר מוסדות רפואיים בישראל המטפלים בכאב, נמצא ש-54% מרופאי הכאב בישראל תומכים בלגליזציה של קנאביס למטרות רפואיות.
רפורמת הקנאביס קבעה כי רופאים שהוכשרו ואושרו על ידי היק"ר, יכולים להנפיק רישיונות קנאביס בעצמם.
אם אתם מבוטחי "כללית", תוכלו לקבל רישיון לקנאביס רפואי על ידי רופא הקופה באחת מהדרכים הבאות:
- פנייה לרופא "כללית" שהוסמך והורשה על ידי היק"ר להנפיק רשיונות (רשימת הרופאים המאושרים באתר משרד הבריאות ובאתר "כללית"). במידה והרופא יחליט לאשר רישיון, הוא ינפיקו במקום וכן יספק מרשם לבית המרקחת שבו ירכוש המטופל, את הקנאביס.עלות הליך זה היא- 278 ש"ח. מטופלים אונקולוגיים יכולים לקבל רישיון ישירות מרופא אונקולוג מוסמך שעובד במערך האונקולוגי בבית החולים בו הם מקבל את הטיפול.
- פנייה לרופא מומחה של "כללית": במידה והרופא המליץ על רישיון לקנאביס הוא יגיש בקשה מקוונת ליק"ר ויכלול בה את כל הטפסים הרפואיים הנדרשים. יק"ר ידונו בבקשה ויודיעו באם אושר הרישיון.
באילו בתי מרקחת ניתן לרכוש קנאביס רפואי?
לאחר שהתקבל הרישיון לקנאביס והמרשם של רופא "כללית" אשר קבע את המינון והרכב החומרים הפעילים, ניתן לרכוש את הקנאביס באחד מבתי מרקחת המורשים על ידי משרד הבריאות למכור קנאביס לצרכים רפואיים.
רשימת בתי המרקחת הפרוסים בכל רחבי ישראל, מצויה באתר משרד הבריאות והם מספקים את הקנאביס על פי מרשם הרופא.
מחירו של הקנאביס עלה מאז הרפורמה שכן הוא נגזר ממשקלו. מבוטחי קופת חולים "כללית" אינם זכאים להחזר כספי עבור רכישת קנאביס.בימים אלו עמלים במשרד הבריאות על הכנסת שינויים ועדכונים ברפורמת הקנאביס כדי להוזיל את המחיר.
האם תהליך הוצאת הרישיון ב"כללית" שונה מקופות אחרות?
כל קופות החולים בישראל מחויבות באותו הליך בדיוק להוצאת רישיון לקנאביס. אלא שקופת חולים "כללית", מעניקה למבוטחיה שירות מיוחד באמצעות "מכון מור"(רשת מכונים רפואיים בבעלות הקופה).
המכון מספק למבוטחים שירות הנפקת רישיון קנאביס רפואי.
המטופל נדרש להמציא את המסמכים הנדרשים לקבלת האישור, פרטי המבוטח עוברים לרופא מומחה שמחליט על פי נוהל 106 אם המבוטח זכאי לרישיון קנאביס רפואי.השירות מיועד רק למבוטחי כללית והוא מוגבל להתוויות -מיגרנה, מחלה ממארת (אונקולוגיה / המטואונקולוגיה) וחולים סופניים, מחלות מעי דלקתיות, כאב כרוני ממושך, פיברומיאלגיה, אנדומטריוזיס, איידס, טרשת נפוצה ומחלות ניוון שרירים, אפילפסיה , פרקינסון.